Ilja as a Morgan

BE A MORGAN -juttusarjassa esittäytyvät vuorollaan kaikki morganilaiset. Sarjan aloittaa mahtava monitaiturimme Ilja, jonka titteli on web-kehittäjä mutta joka saa hyödyntää osaamistaan paaaaaljon laajemminkin.

Kuka olet, mistä tulet?

Olen Ilja Sillman, Jyväskylästä kotoisin oleva 38-vuotias morganilainen. Muutin Vaasaan 90-luvun lopulla opintojen perässä, ja olen sen jälkeen löytänyt täältä niin avopuolison kuin urankin. Pohjalainen minusta tuskin koskaan tulee, sen verran leppoisan luonteen olen perinyt kotiseudulta.

Paras matkakohde, jossa olet käynyt?

Kyllä Japani vie voiton eksoottisella estetiikallaan ja hilpeällä kaoottisuudellaan. Kakkossijasta on enemmän kamppailua, sanotaan nyt vaikka Madeira – se on aika ideaali paikka rentoutua kauniissa maisemissa, ja tarjoaa myös tyylikkäitä ruokapaikkoja sekä runsaasti vaellusmahdollisuuksia eri puolella saarta.

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajalla?

Yritän ennaltaehkäistä atk-ihmisten ammattitauteja liikkumalla säännöllisesti – sulkkis on suosikkilaji mutta lenkilläkin tulee käytyä viikoittain. Kulttuuri, varsinkin musiikki, kiinnostaa myös sanan laajemmassa merkityksessä. Minut löytää säännöllisesti niin Ääniwallin teknobileistä kuin Vaasan kaupunginorkesterin konserteistakin.

Myös oman musiikin tekeminen on taas noussut pintaan vuosien tauon jälkeen. Kirjoittelen www.kotistudio.fi-blogiin vinkkejä aloitteleville kotituottajille, ja yritän siinä sivussa saada valmiiksi omaa ambient-albumia.

Mitä työpäiviisi kuuluu?

Vaikka nimikkeeni on web developer, kuuluu työnkuvaani fronttikoodailun lisäksi paljon myös käyttöliittymien suunnittelua sekä palvelumuotoilua. Olen säännöllisesti mukana myös asiakastapaamisissa projektien varrella, mikä tuo tervetullutta vastapainoa ruudun tuijottelulle. Teen viikoittain etätöitä kotoa käsin, erityisesti jos pitää keskittyä konseptointiin tai muuten maksimoida oman työn tehokkuus.

Mitä polkua pitkin päädyit Morganiin?

Lukion jälkeen halusin opiskelemaan jonnekin missä voisi soveltaa tietotekniikkaa ja audio-visuaalista viestintää, molemmat kun alkoivat kiinnostaa jo nuoremmalla iällä. Valitsin Vaasan yliopiston tietämättä kaupungista sen enempää, mutta viihdyin lopulta enemmän kuin hyvin viestinnän ja tietotekniikan opintojen parissa. Opintojen ohessa tein freelancerina graafista suunnittelua, sekä nettisivuja alueen yrityksille ja yhteisöille.

Varsinainen työura sai alkunsa Kosilasta, missä aloitin hommat graafisena suunnittelijana . UI-suunnittelun ohella kiinnostuin kuitenkin yhä enemmän myös koodauksesta, ja tutustuin omalla ajallani php:n ja WordPressin saloihin. Veri veti lopulta open source -työkalujen ja digitaalisen viestinnän suuntaan, ja näin päädyin Morganille 2016.

Mitä #Morganspirit merkitsee sinulle?

Morganilla minulla on tilaa soveltaa omia vahvuuksiani työssäni, ja myös kehittää osaamistani omatoimisesti. Ympäriltä löytyy rentoja huippuammattilaisia, joilta saa aina arvokkaita vinkkejä oman osaamisensa kehittämiseen – melko usein jopa pyytämättä. Morganilla työskentelyssä on paljon positiivisia juttuja, mutta itselleni tärkeintä on tehdä töitä osana tiimiä, joka haluaa tehdä asiakkailleen hyvää.

Jos et tekisi tätä työksesi, mitä tekisit?

Jaa-a, vaikea sanoa mutta voisin veikata että yksi vahva vaihtoehto olisi opettaja. Olen töiden ohessa vetänyt muutamia harkkaryhmiä Vaasan yliopistolla, ja homma on tuntunut luontevalta. Joka tapauksessa digitaalisen viestinnän kanssa olisin varmasti tekemisissä, tavalla tai toisella.

Mitä muut morganilaiset eivät sinusta vielä tiedä?

Hmm… En muista onko tästä ollut puhetta, mutta en katso lainkaan televisiota. Maailmassa on liian paljon kiinnostavia asioita mistä valita, töllölle ei yksinkertaisesti ole tarvetta!

Lapsuuden suosikkilelusi?

Kyllä se oli varmaankin Legot, joita ”perittiin” sukulaisilta kilokaupalla ja saatiin usein myös lahjaksi. Parasta oli koota uusia vekottimia isosta läjästä erityyppisiä ja -ikäisiä osia.

Minkä haaveen haluaisit joskus vielä toteuttaa?

Lottovoitto on klisee, mutta silti pakko mainita! Vielä on monta mannerta näkemättä, ja paljon levyjä kuuntelematta. Eiköhän niillä päästä alkuun.