Etätyön Survival Kit

Koronavirus mullistaa parhaillaan työelämää ja ajaa ihmiset toimistoista kotikonttoreihin. Joissakin yrityksissä etätyön tekeminen on arkipäivää, toisissa joudutaan nyt opettelemaan uuteen arkeen. Morganin Etätyön Survival Kit on tähän tilanteeseen kaikki mitä tarvitset. Lopulta teet töitä villasukissa jopa tehokkaammin kuin toimistossa!

Anni Kiviniemi

Sisällöntuottaja, Projektipäällikkö, Osakas

Tuula Koto

Art Director, Animaatiot

Meillä Morganissa etätyöskentely on tuttu juttu, sillä lähes kaikki työntekijämme etäilevät viikoittain. Etätyön ydin on yrityksen ja esimiehen luottamus työntekijöihinsä, mikä vaikuttaa positiivisesti työasenteeseen ja tuottaa jopa parempaa työnjälkeä. Kotona työskentelyn suuria etuja ovat myös luovempi ympäristö, parempi työrauha ja mielekkäämmät tauot. 

Keräsimme morganilaisilta parhaaksi koetut etätyökikat. Hyvät prosessit ja oikeat työvälineet saavat työn sujumaan ja kaistankin riittämään. Järjestä itsellesi mukavat ja toimivat työolosuhteet, pidä pätkimättömiä etäkokouksia ja lopuksi – hanki itsellesi työrauha tarjoamalla kotona pyöriville lapsille kehittävää puuhaa. 

Etätyö on etuoikeus, johon kaikilla työpaikoilla ja aloilla ei ole mahdollisuutta. Samoja vinkkejä voi kuitenkin käyttää oman työarjen helpottamiseen, missä ikinä työtäsi teetkään.

Valjasta kodin parhaat edut käyttöösi

 • Pystytä toimiva ja viihtyisä työpiste. Unohda lokoisa sohva, käytä pidemmässä etätyökaranteenissa kodin parasta työpöytää ja työtuolia. Näkymä ulos virkistää mieltä ja lepuuttaa silmiä. Huolehdi työpisteen hyvästä valaistuksesta. Lainaa tarvittaessa työpaikaltasi hiirtä, näppäimistöä ja näyttöä työergonomian parantamiseksi.
 • Suunnittele päiväjärjestys oman mielen mukaan. Koska olet nyt oman elämäsi toimistopäällikkö, jaa työ ja tauot sinulle sopivalla tavalla. Pieni ulkoilutauko katkaisee päivän mukavasti ja lyhyt lepohetki lounaan jälkeen ei myöskään katko luita.
 • Nauti kotona työskentelystä. Pukeudu mukavasti, keitä iso pannu kahvia, inspiraatiopulan iskiessä silitä kissaa tai paini koirasi kanssa.
 • Kaipaatko työkavereita? Mikä estää pitämästä etäkahvi- tai lounastauon tiimiläisten kanssa. Jaa parit naurut hyvien tyyppien kanssa, sitten jaksaa taas!

Työprosessit kuntoon

 • Säännölliset palaverit kalenteriin. Käy tarpeeksi usein läpi esimiehesi ja tiimikavereidesi kanssa, missä mennään ja mitä seuraavaksi tehdään. Toimistolla tietoa huikitaan jatkuvasti ohimennen, nyt tälle pitää järjestää aika.
 • Älä oleta vaan kysy. Kysy, mitä sinun oletetaan tekevän, missä järjestyksessä ja millä aikataululla. Etätöissä on vaarana tehdä oletuksia ja arvailla toiveita.
 • Tehoa oman ajan hallintaan. Esimerkiksi Pomodoro-tekniikka tai ajastimen käyttö (esim. Toggl)  tehostavat oman ajan käyttöä. Vai meinaatko harhailla someen? Focus-sovellus blokkaa houkutukset ja häiriöt puoleksi tunniksi kerrallaan.

Näin järjestät sujuvan online-kokouksen

  • Valmistaudu palaveriin ajoissa. Asenna ennakkoon tarvitsemasi ohjelmat, testaa kuulokkeet ja mikki. Testaa etukäteen, että esityssoftallasi on oikeudet mikrofoniin, kameraan ja näytönjakoon. Ota esitettävät tiedostot valmiiksi työpöydälle.
  • Varmista kaistan riittävyys. Etätyöläiset kuormittavat nyt verkkoa, joten säästetään yhdessä kaistaa. Sulje verkkoa syövä videoyhteys sekä ota Dropbox ja muut jatkuvasti synkronoituvat ohjelmat pois päältä palaverin ajaksi. Yksi keino kaistan riittämiseen on käyttää verkkoa johdolla, ei wifillä.
  • Online-kokoukset sujuviksi. Jos kokouksessa on monta osallistujaa, sopikaa etukäteen, kuka jakaa puheenvuorot. Muiden kannattaa myös pitää kuunnellessa mikit pois päältä taustahälyn minimoimiseksi.
  • Jos tietotekniikka pettää, soita joukkopuhelu.

Hanki etätyörauha, hiljennä lapset

 • Online-lapsenvahdit. Lapset voivat olla videoyhteydessä mummolaan, jossa isovanhemmat voivat hetken vahtia ja tehdä lasten kanssa yhdessä koulutehtäviä, lukea kirjaa, askarrella ja vaikka jumpata.
 • Koko perheen aamujumppa ennen töitä. Päivä käyntiin ja veri kiertämään! Kun on hetki touhuttu yhdessä, malttavat lapset työskennellä paremmin myös itsenäisesti. Jokainen perheenjäsen pitää vuoroaamuin lyhyen jumpan muille perheenjäsenille.
 • Art for Kids Hub – Youtuben piirustustunnit eritasoisille lapsipiirtäjille. Lapsi oppii vaihe vaiheelta piirtämään mitä hauskempia hahmoja.
 • Cosmic Kids Yoga – Youtuben jooga- ja mindfullness-harjoitukset lapsille.
 • Lukulumo – ääneen luettuja kuvakirjoja. Ilmainen 30 päivän ajan.
 • Kahoot – Luo lapsille oma tietokilpailu vaikka koulutehtävistä. Peliä pelataan kännykällä. Kuka saa parhaat pisteet?
 • Code.org opettaa lapsille koodausta ja tietojenkäsittelyä hauskalla tavalla. Lapsi voi koodata oman Dance Partyn tai yksinkertaisen pelin.
 • Swift Playgrounds – Swift-ohjelmointikielen koodausta aloittelijoille. Hauskaa ja interaktiivista opettelua! 

Ilmaisia online-työkaluja toimistotöihin

Videopuhelut

Chat

Oman työn järjestäminen

Live Stream