Onko WordPress valmis työpöydälle – testissä Calypso

Työpöytäsovellus tuo WordPress-sivustojen ylläpitoon nopeutta ja vakautta, mutta puutteitakin on.

Niin paljon kuin WordPressistä pidänkin, täytyy myöntää sen hallintatyökalun olevan aika 2000-lukuinen. Hieman kärjistetysti Google Docsin ja Mediumin kaltaisissa moderneissa webbisovelluksissa luodaan sisältöä siinä missä WordPressin konehuoneessa täytetään lomakkeita.

WordPress.com-palvelua ja WordPress-järjestelmää* kehittävä Automattic päätti kehittää puhtaalta pöydältä JavaScriptiin perustuvan Calypso-käyttöliittymän, jolla ei ole historian painolastia. Prosessissa syntyi myös työpöytäsovellus (jota nimitän tässä postauksessa myös Calypsoksi). Testasin Calypsoa muutamalla sivustolla nähdäkseni, olisiko siitä WordPress-tehokäyttäjän kaveriksi.

*) WordPress.com ja WordPress.org ovat kaksi eri asiaa – ja se on pitkä tarina. Lue tästä Hakukonemestareiden tiivistelmä

Käyttöönotto

Jotta Calypsoa voisi käyttää omalle palvelimelle asennetulla WordPress-sivustolla, tarvitaan Jetpack-lisäosa ja tunnus WordPress.com-palveluun.

  1. Luo itsellesi WordPress.com-tunnus (tästä linkistä se sujuu nopeiten)
  2. Asenna ja aktivoi Jetpack-lisäosa sivustollasi (vaatii pääkäyttäjäoikeudet)
  3. Yhdistä Jetpack ja WordPress.com-tunnuksesi
  4. Lataa ja asenna Calypso-työpöytäsovellus (Mac, Windows, Linux)
  5. Kirjaudu sovellukseen WordPress.com-tunnuksellasi

calypso-screenshot-3

Ensivaikutelma

Calypso tuntuu ja näyttää ihan oikealta Mac-sovellukselta, ei miltään pienessä räppänässä ajettavalta emulaattorilta. Etusivulla näytetään Jetpackin keräämiä tilastoja sivuston kävijöistä ja artikkelit (kuvassa) listataan visuaalisesti. Käyttöliittymä on aina englanninkielinen, mutta sanasto tuttua. WordPressin ylläpitoon tottuneelle Calypsoon siirtymisen ei pitäisi tuottaa päänvaivaa.

calypso-screenshot-1

Plussat

Nopeus

Jos teet päivityksiä useammalle kuin yhdelle WordPress-sivustolle, tulet ihastumaan Calypsoon. Sivustolta toiseen siirrytään yhdellä klikkauksella – ei enää ylläpidon osoitteen naputtelua eikä käyttäjätunnusten metsästystä.

calypso-screenshot-4

Myös muu käyttö on ripeämpää kuin selaimessa. Ei selainversiokaan mahdottoman hidas ole, mutta jos syötät uudelle sivustolle perustamisvaiheessa vaikkapa 40 sivua ja artikkelia kuvineen, haluat takuulla höylätä prosessista jokaisen sekunnin pois.

Vakaus

Useimmat tietämäni sisällöntuottajat kirjoittavat tekstit valmiiksi Wordissa tai Google Docsissa ja siirtävät ne valmiina WordPressiin, mutta Calypson myötä tämä vaihe on houkuttelevaa jättää pois. Katkaisin kokeeksi nettiyhteyden kymmeneksi minuutiksi ja jatkoin kirjoittamista. Kun yhteys palautui, Calypso päivitti sinä aikana kirjoittamani tekstin sivustolle.

calypso-screenshot-2

Oma sovellus

Voin siirtyä WordPress-sivuston muokkaukseen kuin mihin tahansa sovellukseen* CMD+Tab-näppäinyhdistelmällä eikä minun tarvitse penkoa selaimen välilehtihelvettiä.

*) Jos haluat käyttää mitä tahansa verkkosivustoa, kuten Gmailia tai Facebookia työpöytäsovelluksena, kokeile Fluidia

Miinukset

Omien sisältötyyppien tuen puute

Tällä hetkellä Calypsolla voi muokata ainoastaan Artikkeleita ja Sivuja. Jos WordPress-sivustosi rakenne perustuu itse luotuihin sisältötyyppeihin, kuten Referensseihin, Tuotteisiin tai Henkilöihin, Calypsosta ei ole juuri kaveriksi. Sovellus tunnistaa kyllä sivustolla käytetyt sisältötyypit, mutta niiden listaus ja muokkaus tapahtuu selaimella tutussa wp-adminissa. WordPress-tukifoorumilla puhutaan kuitenkin, että sisältötyypit olisivat tulossa.

Monikielisyyden tuen puute

Jos sivusto on käännetty useammalle kielelle esim. WPML-lisäosalla, näet Calypsossa ainoastaan sivuston oletuskielen.

Riippuvuus Jetpackista ja WordPress.com-tunnuksesta

Jetpackissa on sinänsä paljon hyödyllisiä toimintoja, kuten statistiikka ja kuvien optimointi, mutta myös jonkin verran ongelmia suorituskyvyn ja yhteensopivuuden kanssa. Kannattaa siis keskustella sivuston kehittäjän kanssa ennen Jetpackin asentamista. Vaikka WordPress.com ei ole ryvettynyt tietovuodoissa, monen sivuston käyttöoikeuksien niputtaminen on silti munien laittamista samaan koriin.

Lopuksi

Kun vastaan otsikon kysymykseen kieltävästi, puhun yrityssivustojen tekijänä ja käyttäjänä. Blogin ylläpitoon Calypso on valmis jo nyt, mutta siitä puuttuvia sisältötyyppejä, lisäkenttiä ja kieliversioita tarvitaan väistämättä, kun WordPress-sivustoja kustomoidaan yhä vaativampiin toteutuksiin. Kunhan puutteet korjaantuvat ajan myötä, työpöytäsovelluksesta tulee varmasti suosittu tapa sivustojen päivittämiseen. Todennäköisesti WordPress-toimistot innostuvat kehittämään sen pohjalta myös omia räätälöityjä ja brändättyjä käyttöliittymiä asiakkailleen.