Full site editing uudistaa WordPressiä

WordPress 5.9 -päivitys tekee lohkoeditorista tärkeän työkalun sivustojen rakentajille. Samalla teemat ja page builderit siirretään syrjemmälle.

Tammikuun lopussa julkaistavan WordPress 5.9:n mukana tulee odotettu ja kiisteltykin uusi ominaisuus, full site editing. Sillä WordPress pyrkii vastaamaan Wixin ja Webflown kaltaisten “kotisivukoneiden” heittämiin haasteisiin sekä palvelemaan tehokäyttäjiä, jotka haluavat vapaammat kädet sivupohjien muokkaukseen – mutta eivät malta opetella  WordPress-teemojen rakennetta ja ohjelmointikieliä.

WordPress ja full site editing
Jatkossa kaikki WordPress-sivuston osat ovat muokattavissa ylläpitotyökalussa

Full site editing päästää sisällöntuottajat mellastamaan monen aikaisemmin lukitun oven taakse. Esimerkiksi ylä- ja alatunnisteet, joiden ulkoasu on tähän asti määritelty tiukasti teemassa, voidaan rakentaa jatkossa lohkoista. Sivustolla voi olla useita erilaisia ylä- ja alatunnisteita, joten esimerkiksi digimarkkinoinnin laskeutumissivuilla yleinen, pelkistetty layout onnistuu ilman teemaan kajoamista. 

Artikkeliarkistot ja 404-sivut voidaan jatkossa rakentaa lohkoista. Sinänsä kätevä, mutta auttamattomasti vanhanaikaisen näköinen valikkotyökalu on myös päivitetty.

WordPressin navigaatiolohko
WordPress-sivuston valikot rakennetaan jatkossa näin: näet valikon rakenteen ja ulkoasun yhdellä silmäyksellä

Uudelleenkäytettävät lohkot ovat tuttuja jo lohkoeditorista. Sivupohjat ja sivupohjien osat tulevat nyt natiiviksi osaksi WordPressiä – Elementorin kaltaisissa sivunrakentajissa niitä on käytetty jo pitkään. 

WordPressin uudet sivupohjat ja sivupohjien osat
Rakenna kerran, käytä monella sivulla – uudelleenkäytettävien lohkojen lisäksi ylläpidossa voi nyt rakentaa kokonaisia sivupohjia

Sivuston värien ja typografian mukauttaminen on tällä hetkellä villiä länttä WordPress-teemoissa:

 • Osa teemoista hyödyntää mukautustyökalua (Customizer)
 • Toiset rakentavat omannäköisensä “käyttöliittymän käyttöliittymän sisälle”
 • Joissakin teemoissa väri- ja fonttimuutoksia ei sallita ylläpidossa lainkaan 
 • Sivunrakentajat roiskivat inline-tyylejä ympäriinsä 

WordPress 5.9:stä lähtien sivustoille määritellään globaalit tyylit, joiden toivon helpottavan sisällöntuottajien urakkaa. Heillä tulee olla riittävästi vaihtoehtoja sisältörikkaiden sivujen rakentamiseen, mutta tarkoitus ei ole roiskia jokaiselle sivulle eri värejä ja fontteja.

Tässä mielestäni olennaisimmat muutokset WordPress-maailmaan:

 • Teeman valinnan merkitys vähenee, käytössä olevat lohkot ratkaisevat
 • Tyylikirjaston suunnittelu korostuu kokonaisten leiskojen piirtämisen kustannuksella
 • Muokkausnäkymä ja julkaistu sivu näyttävät entistä tarkemmin samalta 
 • Sivunrakentajien (Elementor, Divi ym.) tarve vähenee
 • Hyvistä lohkoista ja lohkokokoelmista tulee kauppatavaraa 

Näin full site editing mielestäni vaikuttaa meihin tekijöihin:

 • Tehokäyttäjät, kuten UI-suunnittelijat ja sisällöntuottajat, pystyvät jatkossa rakentamaan suunnitelmansa itse lähes valmiiksi sivustoksi
 • Devaajat voivat siirtää värien ja fonttien viilaamisesta vapautuvan ajan oman lohkokirjastonsa ja sivuston toimintojen kehittämiseen
 • Sisällöntuottajien, jotka haluaisivat vain copy-pastettaa muotoilemattoman pötkön tekstiä sille varattuun laatikkoon, murheet jatkuvat

Olemassaoleviin sivustoihin full site editing ei itsestään aktivoidu, eikä useimpia niistä todennäköisesti edes tarvitse muuttaa yhteensopiviksi. Mutta jos olet vuoden 2022 aikana aloittamassa sivustouudistusta, haluat varmasti toteuttaa sivustosi uusimmalla teknologialla. Kysy lisää meiltä!