WordPress-hosting

Hostingilla ja hostingilla on eroa

Toimiva palvelinympäristö on olennainen osa onnistunutta verkkosivuprojektia. Näin Morgan ylläpitää tekemänsä sivut.

Anni Kiviniemi

Sisällöntuottaja, Projektipäällikkö, Osakas

Webhosting tarkoittaa palvelua, joka vuokraa verkkosivuille ja -palveluille palvelintilaa. Palvelintila on oleellinen osa koko verkkosivuprojektia, joten ei ole lainkaan yhdentekevää, mistä sen hankkii. Kehno ja halpa hosting on kuin se laho tienvarsimotelli, jossa kuka tahansa voi tunkeutua huoneeseen varastamaan tietosi tai sotkemaan liiketoimintasi. Laadukas hosting-palvelu sen sijaan vaalii ja ylläpitää tietoturvaa joka hetki, ja palvelinkäytössä olevat ohjelmistot ovat aina ajan tasalla, suojattuja ja käyttöön optimoituja.

Mikä sitten on huonon hostingin pahin kauhuskenaario? Sivustolle voidaan ujuttaa vaarallista koodia, joka ohjaa liikenteen haittasivustoille tai rikkoo samalla sivusi kokonaan. Jos varmuuskopioita ei oteta ajoissa, kaikki tiedostot voivat olla jo saastuneita. Ja jos esimerkiksi asiakasrekisteri on sivuston järjestelmässä, asiakastiedot ovat oikea hakkerin herkkupala. Sen jälkeen koko liiketoiminta on helposti historiaa.

Usein palvelinkuluissa halutaan säästää ja saatetaan valita hosting, jota kaupataan markkinoilla vain muutaman euron kuukausimaksulla. “Minun tiedostoni eivät ole niin tärkeitä” -säästöajattelun taaksekaan ei oikein voi piiloutua, sillä heikosti ylläpidetyn sivuston kautta muut voivat päätyä haittasivustoille ja saastuttaa tietokoneensa.

Kokosimme tärkeän muistilistan, joka jokaisen palvelintilan ostajan kannattaa käydä läpi ja selvittää ennen hankintapäätöstä. Nyrkkisääntönä on, että kun hosting-palvelu on laadukas, siitä ei ole käyttäjälleen mitään huolta tai vaivaa. Onhan viiden tähden hotellissakin aulapalvelu aina vartiossa, ja huoneesi pidetään siistinä kuin huomaamatta.

Checklist hostingin ostajalle:

 Voiko tilattua hosting-palvelua kustomoida tai laajentaa?

Valitettavan moni palvelintilan tarjoaja on niin sanottu reseller, jälleenmyyjä, joka ostaa tilan ja palvelun muualta omaan jälleenmyyntiinsä ja väittää asiakkailleen ylläpitävänsä sitä itse. Todellisuudessa palvelua ja sen toimintaa ei välttämättä tarkkaile syvemmin kukaan. Asiantunteva palveluntarjoaja sen sijaan asentaa ja ylläpitää palvelinpään ohjelmistot itse ja voi siten muokata palvelun skaalautuvasti aina asiakkaan tarpeen mukaan. Jos esimerkiksi haluat ostaa teratavullisen tilaa sähköposteillesi, palvelinpuolen ammattilainen pystyy asian järjestämään.

Onko kyseessä jaettu hosting vai oma palvelin?

Jaettu hosting tarkoittaa, että saman palvelimen hakemistoissa on useiden eri käyttäjien tiedostoja. Jos monilla eri tahoilla on sinne pääsy, tietoturvasta tulee pelottavan heikko. Viereiseen hakemistoon voi nimittäin tulla silloin toisten käyttäjien valvomatonta sisältöä, joka saattaa kyseenalaistaa koko palvelimen toiminnan. Jaettu hosting on yleisin tapa hostata halvalla. Vaikka perusolettamuksena naapurit eivät pääse käsiksi toistensa liiketoimintaan, jaettu ja avoin hosting kasvattaa huomattavasti riskiä hakkeroitua seinän läpi. Jaetussa hostingissa myös palvelimen suorituskyky on jaettu naapureiden kesken.

Onko palvelimella käytössä palomuureja tai kovennuksia?

Hyvässä palvelinympäristössä liikennettä ja prosesseja vartioidaan joka hetki. Aina kun jokin uhka havaitaan tai ohjelmistosta löytyy aukko, ylläpito blokkaa sen välittömästi. Tiesitkö, että lähes päivittäin julkaistaan lukuisia korjauksia WordPressin lisäosille, palvelinpuolen ohjelmistoille ja julkaisujärjestelmille? Kehno palveluntarjoaja ei seuraa alaa, joten uhkia ei välttämättä havaita ennen kuin on liian myöhäistä.

Otetaanko palvelimelta varmuuskopioita?

Jos palvelin hakkeroidaan tai se hajoaa, saatat pahimmassa tapauksessa menettää kaiken – paitsi jos käytössä on jatkuva varmuuskopiointi erilliselle laitteelle, parhaassa tapauksessa eri laitekeskukseen. Silloin jokainen lähetetty sähköpostiviestikin on haettavissa takaisin. Varmista aina, kuinka usein sinun tietosi varmuuskopioidaan ja koskeeko se myös sivuston tietokantaa ja sähköposteja.

Onko liikennettä sivustolle rajoitettu?

Varmista, mitä tapahtuu jos sivustosi saa yllättäen paljon kävijöitä. Halvimmissa ratkaisuissa kävijäpiikki pudottaa automaattisesti koko saitin verkosta, ja joskus palveluntarjoaja saattaa veloittaa liikenteestä jopa ylimääräistä. Paremmassa hosting-palvelussa voidaan sen sijaan rakentaa palvelinympäristö, joka pystyy vastaanottamaan suuriakin määriä liikennettä ja toimimaan silti nopeasti ja optimaalisesti.

Mitä palvelimelle saa ladata?

Jos tarjotussa hostingpalvelussa ei lainkaan valvota, mitä palvelimelle ladataan, voit olla varma, ettei kaikki aineisto varmasti ole turvallista ja haitatonta. Turvallisin ratkaisu on, jos palvelimen hakemistoihin on sallittu pääsy vain asiantuntijoilla.

Millaista hosting-palvelua Morgan tarjoaa?

Huippulaadukas ja tietoturvallinen hosting on Morganin syvintä osaamista. Palvelimemme sijaitsevat fyysisesti Pohjois-Ranskassa ja Lontoossa. Ehdottoman laadun ja tietoturvallisuuden takaamiseksi hoidamme kaikki palvelinpään ohjelmistotyöt, asennukset, konfiguroinnit ja optimoinnit aina itse.

Omassa hosting-ympäristössämme pystymme tarvittaessa toteuttamaan yksilöllisiä toiveita kuten ottamaan dedikoituja palvelimia käyttöön vilkasliikenteisille verkkosivustoille.

Tarjoamme managed hosting -ylläpitopalvelua ainoastaan toteuttamillemme verkkosivustoille, mikä varmistaa että kaikki palvelintemme sisältö on turvallista. Palveluun kuuluu, että huolehdimme jatkuvasti sivustojen toimivuudesta, tietoturvapäivityksistä, varmuuskopioinnista ja suorituskyvystä. Hoidamme kaikki ylläpitopäivitykset ja -tehtävät sekä tietoturvan asiakkaan puolesta. Varmistamme myös, että palvelinympäristö, ohjelmistot ja lisäosat sopivat yhteen. Joku kehittäjistä on jatkuvasti päivystysvuorossa valmiina auttamaan asiakkaita sivustojensa kanssa. Morgan toteuttaa huippuunsa optimoitua hostingia WordPress-käyttöön.

Lue lisää Morganin toteuttamista WordPress-verkkosivuista ja verkkosivujemme hinnoista