Tervetuloa Morganiin, Kimmo Luoma

Morganin web-suunnittelusta tulee jälleen astetta tujumpaa, kun tiskin taakse hyppää uusi designin keittäjä, kovan luokan web-AD ja animaattori Kimmo Luoma. Hänellä on palo hyvään internetiin ja filosofiana tehdä töitä jalat maassa, ilman pikkutakkeja tai konsulttijargonia. Kädenjälki on letkeä ja asiat tehdään hyvin tai ei ollenkaan. 

Tavallaan Kimmo tiesi jo lapsesta asti haaveammattinsa. Hän rakasti piirtää ja myöhemmin tehdä kunnianhimoisia graffiteja. Hän katsoo kaikkea ympärillä visuaalisuuden kautta. Jossain vaiheessa nuoruutta käsiin alkoi eksyä erilaisia omakustannelehtiä ja itse tehtyjä levynkansia. Kimmon päässä syttyi ammatillinen lamppu: joku todella tekee nämä, tällaista voi oikeasti tehdä työkseen! 

Uransa varrella Kimmo on ollut osakkaana komeasti kasvaneessa mainostoimistossa ja tehnyt alalla ihan kaikkea brändien rakentamisesta ilmoituksiin ja tv-mainoksiin. Suurin palo on aina kuitenkin ollut verkkoon, ja tästä syystä urapolku kaarsi nyt Morganiin.
– Pidän työskentelytavasta, jossa ollaan asiakkaan kavereita, istutaan samalla puolen pöytää ja hoidetaan hommat oikein ilman mitään höttöä. Juuri näin Morganissa työskennellään, hän iloitsee.

Myös Morganissa hurrataan, kun tiimi kasvaa uusilla kovilla ammattilaisilla. Työ ja tekeminen saavat uusia sävyjä, ja projekteissa pystytään venymään yhä pidemmälle.
– Morganin design-puoli on jo todella vahva. On mahtavaa, että olemme nyt entistä valmiimpia ottamaan yhä suurempia haasteita vastaan, Morganin toimari Aki Karlsson toteaa.

“Jokainen verkkosivu on kiinnostava haaste”

Kädenjälkeään Kimmo kuvaa letkeäksi, ennakkoluulottomaksi ja leikkisäksi. Hänestä kaikki lähtee asiakkaan tarkasta kuuntelusta ja jatkuu omalla pohdinnalla siitä, mitä ja millaista asiakas tarvitsee.
– Täytyy olla myös varmuutta ohittaa outoja pyyntöjä ja kertoa jos kannattaa miettiä ehkä ennemmin jotain muuta.

Graafisena suunnittelijana Kimmoa kiehtoo eniten web design, joka on hänestä tarpeeksi pikkutarkkaa puuhaa. Jokaisella yksityiskohdalla on suuri merkitys. Koska sivustojen toimivuus ja hyvä käyttöliittymä ovat Kimmolle pyhä asia, saavutettavuusdirektiivi toi suorastaan valaistumisen. Se antoi avaimet tehdä vieläkin paremmin toimivia, saavutettavia sivustoja.
– Nyt pitää miettiä ihan uusiksi monia tapoja, mitä työkalupakista on ennen käytetty. Se on tosi hauskaa ja mielenkiintoista.

Juuri verkon nopea muutos ja kehitys pitävät suunnittelijan mielen virkeinä ja ovat työn suola ja sokeri. Lähes kaikki työtavat, työkalut ja ohjelmistot ovat muuttuneet Kimmonkin työuran aikana jo monta kertaa.

“Morganin porukka on innostunut omasta jutustaan”

Kimmo huomasi Morganiin tullessaan, että porukka on selvästi innoissaan omasta työstään. Hänestä kaksikielinen toimisto on hauska ja projektit harvinaisen vaihtelevia.
– On siistiä, että asiakaslistamme on laaja eikä rajoitu vain tiettyyn alueeseen tai alaan. 

Milloin yhteistyö asiakkaan kanssa onnistuu sitten parhaiten?
– Kun yhteistyötä ei pidetä vain pakollisena pahana kulueränä vaan töitä tehdään yhdessä ja avoimesti. Suunnittelijalle tämä on intohimoammatti, johon kukaan ei oikeastaan ajaudu itsestään. Tässä haluaa tähdätä aina asiakkaan kannalta parhaaseen tulokseen.

“Animaatioiden ja videoiden määrä kasvaa, kun ihmisten keskittymiskyky alenee”

Kimmo on alusta saakka rakastanut herättää henkiin piirtämiään kuvia. Kiinnostus animaatioihin ja videoihin syttyi jo Flashin kultavuosina, ja suunnittelijan liukuhihnalta alkoi syntyä hyvin eläväisiä sivuja. Välillä venytettiin jopa Flashin rajoja.

Vaikka nyt käytössä ovat jo uudet ohjelmistot, Kimmo on varma, että videoiden ja animaatioiden tarve tulee tulevaisuudessa vain kasvamaan.
– Ihmiset tarvitsevat liikettä, ääntä ja räiskettä staattisen esittämisen rinnalle. Usein sitä mieluummin katsoo jotain minuutin kuin lukee minuutin.

Kimmo tulee laittamaan kuvat liikkeelle myös Morganissa. Hänestä animaatio on erinomainen keino esimerkiksi ohjeistuksiin ja eri asiakokonaisuuksien esittelyyn. Kimmon mukaan animaatioilla on ainakin kolme voittamatonta piirrettä verrattuna vaikkapa pitkään tekstiin.

  1. Ihmisen huomio asiaan herätetään helpommin
  2. Puisevampikin aihe pystytään esittämään näyttävästi ja mielenkiintoisesti.
  3. Suuri ja vaikea asia voidaan palastella pieniksi makupaloiksi, jotka katsojan on helpompi niellä ja ymmärtää.