Närpes fick användarvänlig webbsajt

Närpes förnyade webbsidor är både angenäma att använda för besökarna och lätta att uppdatera för upprätthållarna. Webbförnyelsen var ett stort projekt som gick helt på svenska och som genomfördes effektivt tillsammans med Morgan.

Klara mål försnabbade projektet

När Närpes stad sommaren 2022 beslöt att förnya sin webbtjänst hittade staden snabbt en lämplig leverantör i Morgan. Som tvåspråkig byrå kunde Morgan ta fram ett projektteam där alla medlemmar kunde svenska och där alla också hade lång erfarenhet av webbprojekt.

Projektet kom igång i augusti och trots att det var frågan om en stor förnyelse kunde den nya sajten lanseras redan i december – det här tack vare smidig kommunikation, klara gemensamma mål och starkt kunnande hos både kund och leverantör. Morgan ansvarade både för det tekniska utförandet och för designen.

Det har varit jätteroligt och lärorikt att samarbeta med Morgan. Kompetent och samarbetsvillig personal och projektledaren Pirkka är en riktig stjärna.

Jens Westling
dataskyddsombud & webbkoordinator, Närpes stad


Användarvänlighet framför allt

Den nya webbsajten är tillgänglig och betydligt lättare att uppdatera än den gamla. Eftersom det var frågan om en kommunal sajt är den proppfull av mångsidigt innehåll, vilket ställer stora krav på navigationen. Tack vare många olika navigeringsmöjligheter är det ändå lätt för användarna att hitta det de behöver. Sajten innehåller ett nyttigt sökverktyg och i menyn finns snabblänkar till särskilt viktiga sidor.

Morgan förbättrade också användarvänligheten för dem som upprätthåller sajten. Sajten är gjord med WordPress, som redan i sig själv är ett användarvänligt CMS, men som också ger bra möjligheter att skräddarsy olika lösningar. Morgan producerade också en manual åt upprätthållarna, med klara instruktioner för hur sidorna uppdateras.


Tillgänglighet på AA-nivå

Alla kommunala webbtjänster behöver enligt lagen vara tillgängliga, för att så många personer som möjligt ska kunna använda dem  Det här beaktade Morgan både när det gäller det tekniska och det visuella utförandet – i praktiken innebär det till exempel tillräckliga färgkontraster och konsekvent navigering. Tillgängligheten är på så kallad AA-nivå.

Alla kommunala webbtjänster behöver enligt lagen vara tillgängliga.


En innehållsmaskin för upprätthållarna

Morgan producerade också en så kallad innehållsmaskin på sajten. Det innebär att viss info, som till exempel kontaktuppgifter, evenemang och tjänster behöver matas in bara en gång, trots att samma innehåll visas på många olika ställen. Informationen uppdateras smidigt från ett och samma ställe, vilket gör det lätt att hålla innehållet up to date.

Varumärket synligt

Det var viktigt att Närpes moderniserade varumärke skulle synas ordentligt på den nya sajten. Morgan designade en uppsättning mångsidiga lager som gör att innehållet kan presenteras på flera olika visuella sätt. Viktig, aktuell info kan också lyftas fram särskilt, till exempel högt upp på startsidan.

Hur kan vi vara till hjälp?

Genom att börja med en kartläggning av era behov tar vi tillsammans reda på hur vi kan hjälpa ditt företag att nå era mål.